Hoe het begon

In 2012 mocht Sarah, vanuit de Dansacademie Lucia Marthas, meedansen tijdens het Junior Songfestival en het Junior Eurovisie Songfestival bij de act van Femke Meines. Dit smaakte naar meer en Sarah kwam op het idee om zich voor het nieuwe seizoen op te geven, samen met haar zusje Julia.
Het Junior Songfestival avontuur begint voor Sarah en Julia al in februari 2013 met het bedenken van een nummer. Doordat er op het nieuws altijd nare berichten voorbij komen, willen ze hun nummer over iets positiefs doen. Al snel ontstaat het idee om als thema ‘leef je leven’ te gebruiken, wat later wordt veranderd in ‘live life’ zodat het internationaler klinkt. Enkele weken later is het nummer ingezongen, het bijbehorende filmpje opgestuurd naar de AVRO en kan het wachten beginnen.

Auditie

Op maandag 1 april is het dan eindelijk zover: Sarah & Julia mogen auditie doen voor de jury die bestaat uit Lucia Marthas, Charly Luske en Do. Om 10 uur ’s ochtends worden ze verwacht in de schouwburg van Almere. Na het aanmelden, het opplakken van het auditienummer en het maken van een foto en het inleveren van hun telefoons kan het wachten opnieuw beginnen. Aan het eind van de dag krijgen ze het verlossende woord: ze zijn door en kunnen zich gaan voorbereiden op de finale auditie.
Twee weken later vindt de finale auditie plaats in een klein theater in Zwolle. Ook deze keer moeten Sarah & Julia vroeg aanwezig zijn. Ze melden zich bij de balie, krijgen hun auditienummer en leveren wederom hun telefoon in. Net voor de pauze zijn Sarah & Julia aan de beurt en ze zetten de zaal op hun kop. Lucia Marthas geeft ze het mooie compliment “het is heel bijzonder dat je met twee zussen, allebei zo goed kunt zingen”.
Deze keer volgt er geen uitslag aan het eind van de dag, want Ewout gaat de kandidaten die door zijn naar de liveshows overvallen. Wat de auditanten niet weten is dat de jury de volgende dag al de acht finalisten uitkiest en hun ouders daarvan op de hoogte brengt.

De overval

Twee weken na hun finale auditie, op 27 april, worden Sarah & Julia met een smoes naar Hilversum gelokt. Zij denken dat ze de sleutels van het vakantiehuis in Spanje gaan ophalen, maar wat ze op dat moment nog niet weten is dat het een dag wordt die de zussen niet snel zullen vergeten.
Het Beatrix corps uit Hilversum houdt zijn jaarlijkse presentatie en Ewout Genemans maakt van deze gelegenheid gebruik om Sarah & Julia te vertellen dat ze door zijn naar de liveshows. Wanneer het corps begint met het spelen van Live Life is de schrik groot bij de zussen. Is het hun nummer, of lijkt het er gewoon heel erg op? Pas als Ewout naar ze toe loopt en de verlossende woorden “jullie zijn door naar de liveshows van het Junior Songfestival” zegt, snappen ze wat er echt aan de hand is.

JSF Academy

Zondag 19 mei melden alle finalisten zich met hun tassen vol danskleding, feestkleding en slaapspullen om 9 uur ’s ochtends bij de dansacademie van Lucia Marthas voor het JSF Academy weekend. De kandidaten volgen diverse workshops en krijgen tips van BNers. Die avond overnachten ze met zijn allen in huisjes en leren elkaar beter kennen tijdens het galadiner. De volgende ochtend worden ze gewekt door oud-finaliste Rachel, die het gezamenlijke nummer voor ze heeft meegenomen. Na het ontbijt gaan de finalisten gelijk aan de slag met de bijbehorende choreografie. Verder worden de finalisten voorgesteld aan hun producers, wat voor Sarah & Julia het duo Fluitsma en Van Tijn is.
Tijdens de daarop volgende weekenden wordt er volop gerepeteerd voor het gezamenlijke nummer, zingen ze de nieuwe versie van Live Life in, worden de contracten ondertekend en krijgen Sarah & Julia een privéworkshop van The Voice finalist Shary An.

Liveshows

Halverwege juni wordt de indeling van de liveshows bekend gemaakt en Sarah & Julia krijgen te horen dat ze zijn ingedeeld in de allereerste liveshow op 14 september, samen met Giorgio, Loeki en Mathilde.
Drie maanden later is het moment waar de zussen zich al die tijd op hebben voorbereid dan eindelijk aangebroken: de halve finale. Ze hebben de spannende taak om de show te openen en dat doen ze met een spetterend optreden, waarbij de zaal uit zijn dak gaat. Niet alleen de zaal is enthousiast, ook de jury is vol lof. Katja zei: “Ik werd heel vrolijk van jullie, zo goed gezongen, goed gedanst. Het spetterde echt.” Brownie voegde hier aan toe: “Ik vond het een heel vet optreden, het lijkt echt alsof jullie al jaren samen optreden.”
Tot hun eigen verbazing krijgen ze bij de puntentelling zowel van de vakjury, de kinderjury als van de kijkers thuis 12 punten, wat ervoor zorgt dat Sarah & Julia met maar liefst 36 punten de glansrijke winnaars zijn en dus verzekerd zijn van een plek in de finale.

De finale

Twee weken later vindt de allesbeslissende finale plaats. Krijgen Sarah & Julia genoeg punten om Nederland te mogen vertegenwoordigen tijdens het Junior Eurovisie Songfestival in Oekraïne?
De zussen geven opnieuw een spetterend optreden en het dak gaat eraf. De jury is wederom vol lof. Katja “Ik was ook ontzettend enthousiast. Jullie knalden echt door het scherm heen (…) jullie waren te gek”. Tim: “Jullie stralen meteen als jullie het podium opkomen (…) top gedaan, jullie mogen trots zijn”.
Helaas kregen Sarah en Julia niet genoeg punten om Nederland te mogen vertegenwoordigen tijdens de Europese finale, maar ze behaalden wel een mooie derde plaats.
Foto

Video

  

© 2010 - 2022 Sarah & Julia